Mijn natural journey begon dit jaar. Eerder had ik er al over nagedacht, maar toch ging ik weer relaxen. Vanaf mijn 16e relax ik mijn haar. Ik heb van mezelf kroeshaar, en heb het altijd als vervelend ervaren om te hebben. Het was moeilijk haar, ik kon nooit de juiste producten vinden en ik was altijd afhankelijk van anderen wanneer ik m’n haar gedaan wilde hebben. Toen hoorde ik van relaxen. Een chemisch proces, waarin je haar gesteild wordt, een omgekeerde permanent. Ik dacht dat ik toen perfect haar zou hebben. Niets is minder waar. Pas een paar jaar geleden leerde ik mijn haar wat beter kennen en groeide m’n haar ook. En zag het er een stuk gezonder uit.

 Nadat ik van mijn zoontje was bevallen, veranderde er veel. Ik merkte dat mijn haar was veranderd, ook gerelaxt. In mei moest ik een heel stuk van m’n haar afknippen na het relaxen.

Toen kwam de gedachte al bij me op om niet te relaxen. Maar ik dacht weer aan alle drama met m’n haar hiervoor en liet de relaxer z’n werk doen. En knipte zeker 5-10 cm van m’n haar af. Ik kon wel janken. Ik besloot toen dat ik vanaf nu echt goed voor mezelf en m’n haar zou zorgen. Elke dag moisterizen en sealen, genoeg water drinken, extra vitamines slikken etc etc. Het moest toch mogelijk zijn, lang, gezond gerelaxt haar?

Ik had al een afspraak staan om na twee a drie maanden weer te relaxen, maar door omstandigheden kon ik niet. En ging ik in de tussentijd lekker op vakantie. Op vakantie ging ik rustig verder met het moisterizen van m’n haar. Ik was ondertussen 3 maanden niet meer naar de kapper geweest. Op 1 van mijn stranddagen, spoelde ik m’n haar uit nadat ik er conditioner in had gedaan en voelde iets geks. Ik voelde een duidelijke krul boven het steile deel van mijn gerelaxte haar. En nog beter; dat haar voelde sterk aan. Ik liep naar m’n moeder en vroeg; mama kan jij die krul zien?’ Ze antwoordde met ja! Het is een mooie krul he? M’n moeder lachte en zei ja, echt heel mooi. En daar op dat moment sprak ik voor het eerst m’n gedachte hardop uit; ‘Ik twijfel of ik m’n haar ga relaxen, misschien laat ik het wel uitgroeien’. En sindsdien heb ik niet gerelaxt.

Lees deel 2 van Dulce’s Natural Hair Journey hier

Comments

comments