Hi, mijn naam is Dulce en ik ben een product junkie.

Zucht. Toen ik net begon met m’n Natural Hair Journey, was het zoeken naar de juiste producten. Vanaf december ben ik de ‘Curly Girl’ methode gaan volgen (voor meer informtie en tips, zou ik je aanraden om lid te worden van de Facebook groep ‘Curly Forever’)  Het begon dus met nieuwe producten aanschaffen. Eerst de Black Beauty Box. Daarna full sizes kopen van een aantal producten uit de Black Beauty Box. En daarna producten aanschaffen, omdat ik goede verhalen erover hoorde. Dus ik begon met een Leave in conditioner, een gel en een olie van Curls. Toen haalde ik er een shampoo en conditioner van Curls bij. Vervolgens haalde ik ook de Shea Moisture Curl Enhancing Smoothie erbij, gewoon omdat het kon (en omdat ik goede reviews had gelezen).

Haar porositeit
Uiteindelijk kwam de dag dat mijn haar ineens als stro aanvoelde. Echt stroef, gat-ver-damme! Ik had geen idee wat er aan de hand was. Ik had 1 ding anders gedaan dan gewoonlijk; ik had kokos olie gebruikt in plaats van pompoenolie om de leave in te sealen. En wat blijkt? Mijn haar kan daar niet goed tegen. Terwijl kokosolie altijd mijn holy grail is geweest. En daarnaast kwam ik er ook achter dat ik helemaal geen hoge porositeit heb, maar juist lage porositeit! Kort samengevat: m’n haarschubben liggen plat, waardoor vocht moeilijk mijn haar in of uit gaat. Je kunt onderstaande test gebruiken of water op je haar sprayen en kijken wat het doet. Blijven er druppels op liggen? Dan heb je low porosity. Als je haar het direct opzuigt, heb je waarschijnlijk high porosity.

Haar elasticiteit
Daarnaast was mijn haar elasticiteit ook nihil, dus moest ik m’n regimen aanpassen. M’n haar had teveel aan proteïne, wat voor beschadigd haar kan zorgen. Dus wat ging ik als eerste doen? Ja natuurlijk, weer nieuwe producten halen! Je elasticiteit is ook te testen; pak een nat haartje en strek het tussen je vingers. blijft het rekken en rekken? Dan is je haar over gehydrateerd en heb je baat bij wat proteïne. Breekt je haar gelijk? Dan heb je juist hydratatie nodig en is het handig om uit de buurt van proteïne te blijven.

Toen ik naar mijn haar hoekje keek op m’n kamer, moest ik lachen. Ik kan gewoon mijn eigen winkel starten! Maar nu is mijn ‘winkel’ wel gebalanceerd. Aan de ene kant hydraterende producten zonder proteïne en aan de andere kant verzorgende producten met proteïne. Zo kan ik afwisselen en m’n haar geven wat het nodig heeft.

Natural Hair Journey tips
– Begin eerst met het achterhalen van je porositeit. Dan weet je ook welke producten je het beste kunt halen en verklein je de kans op miskopen.

– Check daarnaast je haarelasticiteit. Heb je proteïne of juist meer hydratatie nodig? Stem hierop je productaankopen af.

-Ik raad zelf de Curly Girl methode ten zeerste aan. Geen sulfaten, siliconen en uitdrogende alcohol meer voor deze vrouw!

-Zorg voor een duidelijke hair regimen. Welke dagen was je je haar? Hoe vaak co-wash je? En hoe verzorg je je haar verder?

Qua producten zijn dit de musthaves voor mij:
een goede shampoo
conditioner
haarmasker
Leave in conditioner
Olie
optioneel: haar crème
Gel

Product Reviews
Ik heb een aantal producten toegevoegd aan mijn hair regimen omdat ik dus een teveel aan proteïne  had. Ik heb de leave in van Kinky Curly, een conditioner uit de low porosity lijn van Shea Moisture. Voor de rest niet veel aangepast omdat in de rest van de producten die ik gebruik weinig tot geen proteïne zit.
Leave in Kinky Curly: Heerlijk product, heb er niet veel van nodig en zorgt ervoor dat ik m’n haar makkelijk uit kan kammen.
Shea Moisture curl enhancing smootie: Dit vind ik ook een fijn product, al moet ik dus wel opletten met proteïne. Maar m’n krullen reageren er goed op en zijn meer gedefinieerd.
Shea Moisture Low porosity Conditioner: Dit vind ik geen fijn product. Ja het hydrateert m’n haar, maar het geeft geen slip wanneer ik het uit probeer te kammen. Het geeft wel een fris, tintelend gevoel bij gebruik, maar deze ga ik niet nog een keer kopen.
Shea Moisture Manuka Honey Hydration Masque: Deze krijgt een dikke 10! Ik gebruik deze elke week trouw, 30 minuten in m’n haar en super zacht haar als resultaat. Ook fijn; m’n haar is super makkelijk uit te kammen.

De big chop of toch niet…
Deze maand ben ik meer dan ooit geobsedeerd met mijn krullen en de eventuele ‘big chop.’ Mijn doel is om het ongeveer een jaar vol te houden om eerst meer lengte te krijgen. Mijn uitgroei/new growth is nu 10 centimeter. Hieronder een foto van mijn lengte doel. Maar ik zag dus ook een dame met precies mijn krullen een kort kapsel rocken en dat zag er echt fantastisch uit. Maar ik ken mezelf. 3 dagen loop ik stoer rond en daarna rock ik een pruik of extensions. Dus gewoon nog even geduld hebben!

Comments

comments